Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2019

Πως να φτιάξω ένα ωραίο header για το blog μου.

Γεια σας μοναδικά πλάσματα,

  Όσο είμαι έναν κάτοχος blogger άλλο τόσο είμαι και μια αναγνώστρια άλλων blogs εδώ και χρόνια. 'Eτσι έχω παρατήσει σε πολλά blogs η εικόνα επικεφαλίδας να πιάνει όλη την οθόνη είτε να είναι αρκετά μικρή. Σήμερα είμαι εδώ για να σου πω ποιος είναι ο δικός μου ιδανικός τρόπος να δημιουργώ ένα header μέσα από την online εφαρμογή Canvas.   Αρχικά να σας πω ποια θεωρώ εγώ βασικά χαρακτηριστικά ενός header, ποιος είναι ο μπούσουλας μου βρε παιδί μου.

1| To μέγεθος να είναι τέτοιο ώστε να μην πιάνει όλη την οθόνη αλλά να μην είναι και τόσο μικροσκοπικό ώστε να μην του δώσει σημασία ο αναγνώστης. Διότι ακόμη και από το στυλ που έχεις επιλέξει για το header σου μπορεί να καταλάβει τα γούστα σου και το στυλ του όλου blog. 

2| Το χρώμα που θα επιλέξεις για background πρέπει να είναι και το χρώμα που έχει το ίδιο το blog ως βασικό χρώμα,δεν θέλουμε η επικεφαλίδα να είναι ξέχωρη αλλά να δένει αρμονικά με το σύνολο. 

3| Να αναφέρετε το όνομα του blog. Πολλές φορές απλώς πατάμε συνδέσμους και διαβάζουμε άρθρα χωρίς να δίνουμε σημασία στο link αλλά πρέπει να δείξεις στον αναγνώστη που βρίσκετε αυτή τη στιγμή ώστε σε περίπτωση που  θέλει να ξαναβρεί το Blog σου να googlaρει (που λένε και στο χωριό μου) το όνομα που υπάρχει στο header, που πιθανών να του έχει μείνει ως εικόνα και να σε βρει. 

4| Αρμονικά χρώματα! SOS! Μην επιλέξεις διαφορετικά χρώματα από αυτά που υπάρχουν ήδη στο Blog σου διότι θα είναι άσχημο στο μάτι και θα το καταλάβεις και εσύ. 

5|  Όχι πολλά γραφικά γύρο-γύρο από το όνομα αλλά όχι και κενό.  Επέλεξε 1-2 μικρά γραφικά που ταιριάζουν στα γούστα σου και προσάρμοσε τα. ΒΉΜΑ 1ο

 Μπες στο Canva.com επίλεξε από την αριστερή στήλη το Home και στη συνέχεια στη δεξιά πλευρά της οθόνης επίλεξε τις διαστάσεις που θες να έχει το header σου. Εγώ προτείνω 672x202, σε περίπτωση όμως πως δεις πως δεν ταιριάζει στο blog σου δοκίμασε και κάτι άλλο.


  
ΒΉΜΑ 2ο

  Αφού μπεις στον κύριο επεξεργαστή υπάρχουν δυο επιλογές. Η πρώτη είναι να φτιάξεις εσύ την επικεφαλίδα σου από την αρχή, κάτι που αν έχεις τη διάθεση και γνωρίζεις καλά την εφαρμογή το προτείνω. Η δεύτερη επιλογή είναι να επιλέξεις ένα ήδη υπάρχον πρότυπο και το προσαρμόσεις στα δεδομένα σου. Αυτό είναι που θα κάνουμε και εμείς σήμερα.  
ΒΉΜΑ 3ο

Ας επιλέξουμε αυτό το πρότυπο:
Τώρα ας υποθέσουμε πως φτιάχνουμε επικεφαλίδα για το δικό μου blog αυτό σημαίνει πως η χρωματική παλέτα που θα χρησιμοποιήσουμε είναι αυτή:

ΒΉΜΑ 4ο

α. Αλλάζω όλα τα γραφικά που έχουν άσπρο χρώμα σε ένα άλλο της αρεσκείας μου.
β. Αφαιρώ τη φωτογραφία που υπήρχε ως background.
γ. Επιλέγω ως χρώμα background το άσπρο. 
δ. Τέλος ανεβάζω το transparency του backgraound αν είναι απαραίτητο. 

Το αποτέλεσμα μέχρι στιγμής είναι αυτό:
ΒΉΜΑ 5ο
α.  Γράφω το όνομα του blog ως κεφαλίδα και επιλέγω τη γραμματοσειρά που θέλω πχ. Pacifico. 
β. Ακριβώς από κάτω γράφω κάποιο μότο/φράση ή το διαγράφω τελείως. Εγώ θα γράψω μια φράση που έχω ως "κανόνα" τελευταία. 

Τώρα το header μας δείχνει κάπως έτσι: 

  Αυτή είναι η βασική δομή που πρέπει να έχει ένα header ,τώρα εγώ όμως θα προσθέσω και ένα με δυο γραφικά αναλόγως με το τι θα μου ταιριάζει. Αυτό είναι γενικά ένα βήμα που χρειάζεται χρόνο και εξάσκηση οπότε θα μπορούσες για αρχή να το αφήσεις και έτσι.

Αφού έβαλα και κάποια γραφικά πάμε να δούμε πως θα φαινόταν στο blog μου.

 Δεν ξέρω για εσάς αλλά για τα δικά μου γούστα είναι σικάτο,ομοιόμορφο και καλαίσθητο. Σε περίπτωση που αλλάξεις το header σου με βάση τις συμβουλές μου θα χαρώ να μου το στείλεις στο instagram.Μην ξεχάσεις να δεις:
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου